Close
RSS

Média

Albert Schweitzer és Jean-Paul Sartre párhuzamos élete- 2015. május 18.
Próféta Galériában megtartott könyvbemutatóról szóló tudósítás eredeti cikke itt érhető el:http://www.evangelikus.hu/albert-schweitzer-jean-paul-sartre-kotet az alábbi cikk a szerző engedélyével közölve: 

Albert Schweitzer és Jean-Paul Sartre párhuzamos élete
Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – A 20. század két kimagasló személyiségének életpályája egy kötetben, 59 jelenetben. Kovács Béla László könyvének, Kairosz Kiadó gondozásában megjelent a Schweitzerek című kötetnek a bemutatóján jártunk 2015. május 7-én a Próféta Galériában.

Különleges könyvcsemege jelent meg a Kairosz Kiadó gondozásában, hiszen a szerző, Kovács Béla László nem kisebb vállalkozás végtermékét tárta a közönség elé, mint a huszadik század két meghatározó személyiségeinek életpályáin keresztül kirajzolódó világnézeteit.

Kovács Béla László

Kovács Béla László

Albert Schweitzer és Jean-Paul Sartre világnézetüket tekintve különbözőek, így elsőre talán meglepődünk, hogy e két jeles gondolkodó párhuzamos életpályáját olvashatjuk egy kötetben.

„A találkozási pont a szerzők között első körben a rokonság volt. Jean-Paul Sartre tizenöt hónapos volt, amikor tengerésztiszt apja, Jean-Baptiste Sartre meghalt. Jean-Pault anyja, Anne-Marie Schweitzer nevelte, aki Albert Schweitzer unokatestvére volt. Ez indított el arra, hogy e két gondolkodóval párhuzamosan kezdjek el foglalkozni” – mondta el a kötet bemutatóján a most első könyvét kiadó Kovács Béla László.

A könyvbemutatón a jelenlévőket Mezei Károly író, szerkesztő, a Kairosz Kiadó munkatársa köszöntötte, aki beszédében kitért arra, hogy Bedő György a kéziratot első pillanattól kezdve fontos műnek tekintette. A kötetbemutató alkalmával Levente Péter Jászai Mari-díjas színész, tanár olvasott fel a műből.

Kovács Béla László felelevenítette, hogy míg Schweitzertől egyetemista éveiben keveset tudhatott – hiszen gondolatai, művei magyar nyelven nem, vagy csak csekély kiadásban jelenhettek meg – addig Sartre életművével már az 1960-as években átfogóbban megismerkedett.

Teltházas könyvbemutató a Próféta Galériában

Teltházas könyvbemutató a Próféta Galériában

„A kötet, mely drámának íródott, alapos kutatói munkával készült, a felépítést tekintve a két életpályát kronológiai párhuzamba helyeztem” – fogalmazott Kovács. A szerző kitért arra is, hogy Albert Scweitzer életművében a globális etika megalkotására látott kísérletet, mely kiterjed az egyén, a közösség és a társadalom szintjére is. „Ez a vágy korán, Schweitzer harmincas éveiben már megfogalmazódott, majd a háborút követően ebben változás történt. Látta, hogy ez bármennyire is jó lenne, nem kivitelezhető. Azonban az élet hódolatteljes tiszteletének elvét végig képviselte” – mondta a szerző.

A 20. századi francia filozófia vezéralakja, Jean-Paul Sartre, „mint ateista egész életében küzdött azzal, hogy rátaláljon önmagára és a világra. Undor című művében önmaga keresésesével találkozhatunk, ugyanakkor láthatjuk, hogy küzdelme egész életére kiterjedt. A kommunista pártba való belépés, az algériai felszabadítási fronttal való szimpatizálás ugyanúgy elmondható róla, mint maoista időszaka. Sartre-nál az elköteleződés irányának keresése a praxisban merült ki” – fogalmazott a szerző.

Kovács Béla László kitért arra is, hogy a két gondolkodó életművében a szabadság gondolata meghatározó erővel bírt, bár ennek nézetei eltértek, hiszen míg a Nagy Fehér Varázsló Isten adományának tartotta azt, addig az egzisztencializmus egyik vezéralakja az ítéletre és ebből adódóan a felelősségre tette a hangsúlyt. A párhuzamos életművekről a szerző elmondta, hogy „a két életpálya Elzasból indult, majd nézeteiben és helyszíneiben szétvált, később a nézetek több kérdésben is – úgy mint béke vagy az ember tisztelete – közelített egymáshoz, míg végül, Sartre gondolatai – kifejezetten az élete végén Benny Lévy filozófusnak adott interjújában – Schweitzer világnézetéhez közelített, a végső választ a reményben nevezte meg.”

Levente Péter részleteket olvas fel a kötetből

Levente Péter részleteket olvas fel a kötetből

A Kairosz Kiadó gondozásában megjelent dráma öt része és ötvenkilenc jelenete részletes dramaturgiai leírással, a zenei források megjelölésével jelent meg. A Próféta Galéria nagytermében megrendezett kötetbemutatót a szerző Áprily Lajos Albert Schweitzer halálát követően írt versével kezdte. Mint mondta, „ez a vers kifejezi, hogy hogyan vélekedtek saját korában kortársai róla. Művem többek között azt szolgálja, hogy az idén Schweitzer ötvenedik évfordulójára emlékezők ismerjék meg a kort, a gondolkodót és az ő világát.” Végezetül – és a kötet olvasását megelőzően – álljon itt az említett líra.

Áprily Lajos: Albert Schweitzer

Én láttam öt, az egyszerüt, nagyot,
s hallottam bölcs szavát is messze, rég.
Hadd kérdezzem meg most, hogy itt hagyott:
Megérdemelted öt, emberiség?

Kovács Béla László Schweitzerek című kötete

Kovács Béla László Schweitzerek című kötete

Galambos Ádám
Hozzászólások ( d)
Vasárnapi újság- 2015. január 23.

Könyvben is megjelent a Vasárnapi Újság!! Az alábbi linkre kattintva bővebben olvashat a Győri Béla főszerkesztő által összeállított könyvről:

http://mno.hu/grund/konyvben-is-megjelent-a-vasarnapi-ujsag-1269003


Hozzászólások ( d)
Sakk és póker!- 2014. március 5.

Olli Rehn, az Európai Bizottság finn pénzügyi biztosa ahol tudott, keresztbe tett Magyarországnak a 2010-2011-es válságkezelés során – derül ki Matolcsy György volt kabinetfőnökének, Wiedermann Helgának a nemsokára megjelenő könyvéből, amelyből a Magyar Nemzet közölt részleteket pénteken. A szerző a beszámoló szerint arról is írt, hogy "valahol már 2011 tavaszán elhatározták, hogy megdöntik Orbán Viktort és kormányát".

Hozzászólások ( d)
És mégis megszólal a pálca ...- 2012. május 24.

Medveczky

Hozzászólások ( d)
MÁRIA RÁDIÓ BUDAPESTI VÉTELKÖRZET: FM 94,2 MHz - 2009. november 23.

HALLGASSA A MÁRIA RÁDIÓT! NOVEMBERTŐL MINDEN NAP MÁS ÉS MÁS KAIROSZ KIADVÁNY SZEREPEL A KÖNYVSZEMLÉBEN! A Mária Rádió története Európa, a misszió egykori bölcsője, maga is missziós területté vált. Az emberek elfordultak a hittől és sokféle módon próbálják betölteni a szívükben így megüresedett helyet. 1987-ben II. János Pál pápa ezért „Új Evangelizációra"" hívott fel minden hívő keresztényt, hogy hitelesen képviselje és hirdesse, hogy az igazi boldogságot az ember egyedül Krisztusban találja meg. 1983 Az észak-olaszországi Erba városának egyik plébániáján létrejön egy rádió, amely a Szűzanya tiszteletére a „Radio Maria"" nevet veszi fel. Naponta szentmisét és teljes Rózsafüzért közvetít és különös figyelemmel fordul a szenvedők felé. Az adást azonban az improvizáció és a technikai amatőrség jellemzi. 1987 II. János Pál pápa felhívása nyomán Erbában megalakul a „Radio Maria"" egyesület, melyben világi hívek és egyházi személyek önkéntes alapon működnek együtt felajánlva lelki és szakmai tapasztalataikat. Mária Rádió Projekt néven új programot dolgoznak ki, melyben az imádságot és a katolikus hit oktatását helyezik a középpontba. 1990 Olaszország szerte elterjed és ismertté válik a „Radio Maria"". Hallgatók milliói segítenek imával, önkéntes munkával és anyagilag. 1998 Megalakul a Mária Rádiók Világcsaládja, hogy a különböző országokban az olasz mintára sugározni kezdő Mária Rádiók összehangoltan és egységesen tudjanak működni. Ma már szinte minden kontinensen van Mária Rádió, és a Szűzanya hangja továbbra is újabb és újabb országokban kelti fel a hívek vágyát, hogy a saját nyelvükön szólaljon meg. 2004 Szerbiában megkezdi adását az Újvidéki Mária Rádió, amely napi 12 órában magyar nyelvű műsort sugároz. 2006 Januártól, évtizedes előkészítés után, megszólal a Magyar Mária Rádió Budapesten és környékén. Márciustól az Erdélyi Mária Rádió napi 12 óra magyar nyelvű műsort ad.

Címkék :  Mária Rádió
 Első ... Előző 4 5 6 7 8 Következő