Close
Hírlevél
Email:

Budavári Könyvünnep

2017. augusztus 24.

Tisztelt Vendégeink! Kedves Olvasók!

Victor Hugo szerint a reformáció a könyvnyomtatás kora előtti időben egyszerű hitszakadásnak számított, a könyvnyomtatás azonban forradalommá érlelte. E „forradalmi” reformáció 500 éves jubileuma mellett bizonnyal eltörpül, mégis említésre méltó, hogy a budavári Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe is jeles évfordulót ünnepel. Idén 15. alkalommal rendezzük meg a háromnapos eseményt, Buda 1686. szeptember 2-i töröktől való visszavívásának évfordulóján.

Mint minden évforduló, ez a mostani is alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk, értékeljünk. Meggyőződésünk, hogy egy ünnep, amely a „nyelvet” és a „könyvet” tűzi zászlajára, méltó arra, hogy az egész európai történelmet meghatározó eseményekre emlékezzen. Különösen, ha az emlékezésnél jóval többet kíván tenni. Minden előadás, minden nyilvános vagy személyes beszélgetés, amely kultúránk, történelmünk sors­fordító, meghatározó történéseiről szól, azt szolgálja, hogy a magyar kultúra, az azt befogadó és építő emberek megfelelő viszonyítási pontjai ne vesszenek el, hanem erősödjenek.

A fesztivál egyik díszvendége ebben az évben Vizsoly, ahol 1590-ben Károli Gáspár gönci prédikátor és kollégái körülbelül 800 példányban nyomtatták ki az első teljes, magyar nyelvű Szentírást. Ugyancsak díszvendégként érkezik Magyarország egyik egyedülálló kulturális, gasztronómiai és borvidéke, Tokaj és Tokaj-Hegyalja. Az egymástól mindössze 50 kilométerre fekvő, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések természetesen nagyon sok szállal kapcsolódnak.

A Könyvünnepen kiemelten foglalkozunk a reformá­cióval, és köszöntjük többek között a centenáriumát ünneplő Finnországot is. Bízunk benne, hogy építő, tar­talmas programokat találnak ezúttal is a kínálatunkban.

Találkozzunk Budavárban, a Mátyás-templom melletti Szentháromság téren!

A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe 2017 - sajtótájékoztató

Hagyjon egy hozzászólást
Hozzászólások
Létrehozva: 2019.02.18. 13:13
Mr.
1
Létrehozva: 2019.02.18. 13:13
Mr.
1
Létrehozva: 2019.02.18. 13:27
Mr.
1
Létrehozva: 2019.02.18. 13:27
Mr.
1