Close
Hírlevél
Email:

Nyitott Templomok Napja a Belvárosi Plébániatemplomban

2017. szeptember 11.

Előadásokkal, koncertekkel, tematikus sétákkal várjuk a Nyitott Templomok Napján. Minden programunk ingyenes, előzetes regisztráció sem szükséges.

 

Nyitott Templomok Napja a Belvárosi Plébániatemplomban

 

A Belvárosi Plébániatemplom először csatlakozott az Ars Sacra Fesztivál keretén belül megrendezett Nyitott Templomok Napja rendezvényhez, melynek keretében 2017. szeptember 16-án megnyitja kapuit és változatos kulturális programokat kínál. Szombat délután 14.00 órától este 23.00 óráig előadások, zenei koncertek, városi tematikus séták zajlanak a templomban, az altemplomban és a templom környékén. A programokon való részvétel ingyenes, előzetes regisztrációhoz sem kötött.

A Belvárosi Plébániatemplom szeptember 16-án is nyitott kapukkal és nyitott szívvel várja Önt!

 

PROGRAMOK A TEMPLOMBAN


17:00 – 18:00
Fuvolakettős
A Filharmónia Magyarország Nkft. együttműködésében megvalósuló koncerten fellép Duleba Lívia, a Filharmónia Magyarország Fischer Annie ösztöndíjasa és Ittzés Gergely, Liszt Ferenc díjas fuvolaművész.

19:00 – 20:00 és 20.00 - 21.00
A templom értékeinek megtekintése tárlatvezetővel
Ismeri Ön a pesti legendákat? Valóban eltolták a templomot, hogy helye legyen az Erzsébet hídnak? Valóban itt mutatták be 1801-ben Mozart Requiem című művét? Tényleg itt van eltemetve „Itália megmentője”? Nos, a tárlatvezetés végére ezekre a kérdésekre is választ kapnak a program vendégei.

21:00 – 22:00
Orgonahangverseny
A budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom zenei múltja 300 évre tekint vissza. Virágh András orgonaművész (Liszt Ferenc díjas, Érdemes művész) a templom zenei igazgatója híven őrzi és ápolja hagyományokat, szervezi a zenei életet. Gion Zsuzsanna (mezzoszoprán) énekművésszel közös hangversenyprogramja igazi zenei csemege lesz ezen a szép őszi estén.

22:00 – 23:00
A Belvárosi Főplébániatemplom főoltára, Molnár C. Pál élete és munkássága
A budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom Molnár C. Pál által készített főoltárának bemutatása Csillag Éva és Csillag Péter (a művész unokája) előadásában.


PROGRAMOK AZ ALTEMPLOMBAN

 

14:00 – 15:00
Fatima 100
Előadó: Kercza Csaba Asztrik
Mi késztetheti Istent, hogy a történelem természetes folyásába beavatkozzon egy jelenés erejével? Miért éppen Szűz Mária jelenik meg a mennyből oly sokszor, mint Isten küldöttje? Fatima egy kegyelmi figyelmeztetés-sorozat kiemelkedő állomása, de hogyan? Milyen válaszok figyelhetők meg az egyház legfelsőbb köreiből és a pápai megnyilatkozásokból? Reformáció 500, Szabadkőművesség 300, Kommunizmus 100, most mi kezdődik? Az egyház és a politika kölcsönhatása: mítosz vagy valóság?
Kérjük, hogy 13:45-ig foglalják el helyeiket, mert a templomban 14:00 órakor esküvő kezdődik.

15:00 – 16:00
Sejtelmek és rejtelmek: csodák és lappangó kéziratok Csíksomlyón
Előadó: Dr. Mohay Tamás néprajzkutató
Kétszáz évvel ezelőtt egy idős csíksomlyói ferences, Losteiner Leonárd kis könyvet írt a Csíksomlyón történt csodákról. A kézirat hosszú lappangás után nemrégiben jelenhetett meg. Ez az első magyarul írt mű arról a kegyhelyről, ahová manapság százezrek zarándokolnak. Mit mond a Mária-tiszteletről manapság a múltunk?

16:00 – 20:00
Cursillo – „A kereszténység tanfolyama”
A Cursillo olyan evangelizációs mozgalom, amely Isten különleges szeretetét emberek milliói számára tette megtapasztalhatóvá, s teszi lehetővé, hogy életük értelmet nyerjen.
„Istenre hangolva!” Egy rövid élmény, amely során bepillanthatunk a mindennapi életünk valós titkaiba, lehetőségeibe.
Találkozás helye: az Altemplom ún. "Barokk termében" 15:45 órakor

20:00 – 21:00
Szent László - Arcvonások
Előadó: Kiss Tamás, a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója
Az előadás bemutatja Szent László király tiszteletének kialakulását Váradon, majd az országos kultusz kibontakozását.Külön hangsúlyt kap a Szent László-herma története, illetve győri tisztelete. Az előadás foglalkozik a hermában őrzött koponya ereklye 2011-ben történt tudományos vizsgálatának eredményeivel, illetve a megvalósult plasztikus arcrekonstrukcióval is.

 

TEMATIKUS SÉTÁK

 

14:00 – 17:00
Séta a pesti Belváros templomaihoz
Helyszín és útvonal: Ferences templom – Egyetemi templom – Pálos könyvtár – Szent Mihály templom – Belvárosi Plébániatemplom.
A sétát vezeti: Rochlitz Kinga
Találkozó a Ferences templom (1053 Budapest, Ferenciek tere 9.) előtt 13:50 órakor
A séta által érintett minden templom rendkívül értékes építészeti emlék, a magyar történelem eseményeinek helyszínei. Külön figyelmet érdemel a látogatás a Pálos könyvtárban, ami igazi érdekesség a kultúra iránt érdeklődők számára.

15:00 – 18:00
Szent Gellért séta
A sétát vezeti: Pancsik Károly
Helyszín és útvonal: Belvárosi Plébániatemplom – Gellért szobor – Gellért-hegy – Gellért Fürdő – Danubius Gellért Hotel
A programon való részvétel közepes fizikai megterhelést jelent, zárt cipő viselése javasolt. A sétát teljesítő vendégek emléklapot is kapnak.
Gyülekező: a templom oldalbejáratánál (a Rózsakertben) 14:50-től

18:00 – 20:00
Józsa Judit kerámiái a templomban
Helyszín: Józsa Galéria (1052 Budapest, Városház u. 1.)
A programot vezeti: Józsa Judit
Látogatás Józsa Judit kerámiaszobrász galériájában, majd a művésznő szobrainak megtekintése a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban.
Gyülekező: a Józsa Judit Galériában 17:50-től

Hagyjon egy hozzászólást
Hozzászólások
Létrehozva: 2019.02.18. 13:13
Mr.
1
Létrehozva: 2019.02.18. 13:27
Mr.
1