Close
Hírlevél
Email:

Kép Szentmihályi Szabó Péter: Nostradamus hungaricus

Szentmihályi Szabó Péter: Nostradamus hungaricus

Alcím: A magyar Nostradamus
Borítóterv: Susán Pál
Borító: keménytábla
Oldalszám: 162 p.
ISBN: 978 963 803 379 6
Kiadó: Mundus
Kiadás éve: 2000
Régi ár: 1340 Ft
Ár: 1070 Ft
:

Szentmihályi Szabó Péter 

Nostradamus (1503 - 1566) zsidó származású francia asztrológus. Jóslatai folytán a legismertebb történelmi név az egész világon. Válságok idején különösen gyakran forgatják a próféciáit, és a hozzájuk fűződő kommentárokat.


A kommunista diktatúra időszakában bármiféle próféciát tilos és tudománytalan tevékenységnek nyilvánítottak, ezért a Rákosi és Kádár korszak után jelentősen felértékelődött minden, amit a marxizmus - leninizmus tudománytalannak, babonának nevezett.

„A magyar Nostradamus, azaz a híres francia jós Magyarországi jövendöléseinek gyűjteménye 1996-ban jelent meg először. Magamat fordítóként tüntettem csak fel, s a történet szerint a különös kéziratot egy francia könyvbe kötve találtam. A jóslatokat eszerint Nostradamus kortársa, gróf Zrínyi Miklós, a szigetvári hős „rendelte” volna.

Most, a bővített és szépen illusztrált új kiadásban talán megbocsátható, ha immár szerzőként emlékezem vissza a fogantatásra. A magyar politika- és kultúrtörténet e néha őszinte, néha görbe tükre sok olvasót megtévesztett, mert komolyan vették a „jóslatokat”, és néha bizony igen komolyan vettem én magam is, hiszen sci-fi íróként mindig foglalkoztatott a jövő rejtélye és a jövőkutatás lehetősége.

... Akár műveltségi kvízjátékként, akár valódi jóslatonként nézem az egyes darabokat, a személyekre vonatkozó versek sírfeliratokként is szolgálhatnak, és többé-kevésbé megállják a helyüket.

A beazonosítást, a találgatás örömét az Olvasóra bízom: a múltat a jövőben és a jövőt a múltban”.
(Szentmihályi Szabó Péter)