Close
Hírlevél
Email:

Kép Leszkovszki Albin - Tanár voltam

Leszkovszki Albin - Tanár voltam

Szerző: Leszkovszki ALbin
Borító: papírkötés
Oldalszám: 278p.
ISBN: 978-963-662-721-8
Kiadás éve: 2015
Régi ár: 2600 Ft
Ár: 2080 Ft
:

Egy nyugdíjas tanár önéletrajzát tartja kezében az olvasó: egy embersors, mely rommá lőtt, falusi lakásból, reménytelen családi helyzetből egyetemi diplomához vezetett. Nem akármilyen egyetemi évek voltak ezek, melyek a Sztálin halála utáni, Nagy Imre első miniszterelnökségéhez kap­csolódó enyhülés, az 56-os forradalom felejthetetlen eseményei, a megtorlás megpróbáltatásai idejére estek.

Érdekes lehet ma, hogyan tekint vissza egy ötven éves tanári pálya részese erre az időszakra. A kommunista diktatúra évtizedeiben a tanárok kivételes helyzetben voltak, mert a rendszer az agymosás szakmunkásainak szerepét osztotta rájuk, szánalmas jövedelmük ellenére abszolút hűséget várva el tőlük. Hivatásuknak megvolt a bensősége, gazdagsága, az ifjúsággal és a tudományokkal való folyamatos érintkezés megadta a lehetőséget, hogy értelmet talál­janak életükben. Nem lehet tudni, hogy azok közül, akik az álar­cokat a társadalom széles köreire ráerőltették, hányán hittek ezen álarcok hihetőségében. Elkövetkezett az idő, amikor a rettegett főnökök nevetgéltek leginkább a társaságaikban terjedő antikommunista vicceken.

felvételét je­lentette. Az adott korosztály még tanított egy darabig, képviselői szembesültek a saját hazugságaikkal, amelyeket a katedrán parancs­szóra, információhiányos állapotukban elmondtak.

E kötet alkotója hisz abban, hogy könyve segíti az elmúlt évtizedek mélyebb megértését, és alkalmas a közérdek szolgálatára, ezért írását bizalommal ajánlja az Olvasók figyelmébe.