Close
Hírlevél
Email:

Lezsák Sándor - Társai elmentek Megváltót nézni

Szerző: Lezsák Sándor
Borító: keménykötés
Oldalszám: 342 p.
ISBN: 978-963-662-768-3
Kiadás éve: 2015
Régi ár: 2800 Ft
Ár: 2440 Ft
:

A golgotái sötétséget, amelyet a társadalmi viha­rok tettek még kormosab­bá, csak a hit világíthatja át: mindig van remény Még az átszögelt tenyér is azt sugallja, hogy sosem szabad föladni. A versek­be beszívódó bibliai példá­zatok egy véghetlen tiszta hangú, a szólást erkölcsnek tekintő költőt mutatnak.

Lezsák Sándor azoknak a kardot forgató bajvívóknak az örököse - Balassi Bálinttól századokon át Nagy Gáspárig húzódik a sor -, akik tudták, hogy az igazi költő népének lármafája. Amellett, hogy saját fájdalmát eldalolja, felelősséget érez - Nagy László szavával - a „tor­kon vágott forradalmak pirosát és gyászát viselő” közösség iránt is.

A vers tehát hitvallás, sors, az ember legszentebb pillanatainak tü­körképe.

A félelemmel szembeszegezi az önmaga-vállalás bátorságát, a szűk és tágabb körben való építkezés fegyelmét. Mindig a lentről jöttek, a nyelvükben megkárosítottak, az emberségükben megbántottak, a „jog asztala” mellől kiebrudaltak érdekében szól. Hogy bravúros eszközökkel - a néprajzi elemektől a konkrét versig, a szürreális be­tétektől a rockopera lírai-drámai betétjéig változatos hangon és for­mában -, arra az évtizedek termését begyűjtő Társai elmentek Meg­váltót nézni című kötet a megrázóan eleven példa.

Szakolczay Lajos