Close
Hírlevél
Email:

Kép Nemzeti Nagyvizit  2. kötet

Nemzeti Nagyvizit 2. kötet

Szerkesztő: Kásler Miklós
Borítóterv: Őri Kiss István
Borító: keménykötés
Oldalszám: 340 p.
ISBN: 978 963 662 742 3
Kiadás éve: 2015
Régi ár: 2800 Ft
Ár: 2240 Ft
:

Szerkesztő: Kásler Miklós

Barátaimmal évekig tartó beszélgetéseink - konzíliumok - során nyilvánvalóvá vált, pontosan fel kell mérni az anamnézist (az előzményeket), le kell írnunk a státust (a jelenlegi állapotot) és meg kell határozni a diagnózis és a terápia (gyógyítás) komponenseit és sorrendjét. Az egyén esetében és az egyes emberekből összetevődő család és nemzet esetében is. Nyilvánvaló az is, hogy minden lehetséges módszert igénybe kell venni, a lehető legtöbb irányból multidiszciplinárisan kell együtt dolgozni.

Meg kell értenünk, honnan származunk, hogyan változtunk, kik va­gyunk, miért lettünk olyanok, amilyenekké lettünk, alakulhatott volna-e másképpen a sorsunk, mikor jártunk a helyes úton, mikor hibáztunk vagy vétkeztünk, illetve vétkeztünk-e valamikor. Hogyan gondolkodunk, és hogyan cselekszünk. Hogyan viszonyulunk az értékekhez, embertársainkhoz, a világhoz.

Ezt a folyamatot nevezte el Földesi Margit, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára Nemzeti Nagyvizitnek.

Segítségül hívtuk az összes érintett és határterületi diszciplína - a történelem, a régészet, az antropológia, a nyelvészet, a népművészet, a teológia, a szellemtörténet, a népzene, a genetika, a járványtan, a népegészségügy, az onkológia, a hadtörténet, a művészettörténet, a pszichológia - jeles képviselőit. Főpapok, akadémikusok, egyetemi tanárok, egy-egy témakör avatott szakértője vállalta fel és tekintette küldetésnek a Nemzeti Nagyvizitben való beszélgetést. Ebben a páratlan összefogásban mutatkozott meg az ősi magyar hagyomány, a közös cselekvés a nemzetért.

A legnagyobb meglepetés és boldogság azonban a sorozat egyértelmű fogadtatása volt. Százezrek nézték, itthoni és külhoni magyarok, Sidney-től San Diegóig, Munkácstól, Kolozsvártól Kassáig és Szabadkáig, Őri-szentpétertól Nyírmeggyesig.

Ez a váratlan, elgondolkodtató, de csendesen robbanó műsor és annak hatása, a tömeges igény motiválta a könyv formában való megjelenést.

dr. Kásler Miklós