Close
Hírlevél
Email:

Kép Leskó Ferenc - A magyarországi cigányok viszonyai

Leskó Ferenc - A magyarországi cigányok viszonyai

Szerző: Leskó Ferenc
Borító: kartotált
Oldalszám: p.
ISBN: 978-963-662-789-8
Kiadás éve: 2015
Régi ár: 1400 Ft
Ár: 1120 Ft
:

Jómagam is annak a szerencsétlen, történelmét illetően ártatlan, életfelfogásában, szemléletében gyakran méla vagy közömbös kisebbségnek vagyok a tagja, amelynek neve a pejoratív jelzőktől sújtott cigány.

Szinte gyermekkorom óta zaklat és foglalkoztat az a tény, hogy mennyire el vagyunk maradva a többi európai néphez viszonyítva. E belső indíttatástól vezérelve már kamaszkoromtól gyűjtöttem a tapasztalatokat, felnőttként pedig hosszú éveken át, ha tehettem, jártam az ország minden megyéjében, közel 80 helyen. Ezeken a településeken beszélgettem nemcsak cigánytelepen élőkkel, hanem a magyar utcasorokban lakó cigányokkal is, és kíváncsi voltam a magyar emberek tapasztalatára, véleményére.

Azért is lettem pedagógus, hogy bizonyítsam mindenkinek, hogy bár küzdelmes munkával, de a cigány is meg tudja szerezni az átlagon felüli műveltséget, ha van akarata, céltudata és kitartása. E munkámat ajánlom minden olyan cigány és nem cigány olvasónak, akit érdekel egy cigány származású pedagógus népére vonatkozó őszinte, javító szándékú vizsgálódása. Ajánlom továbbá iskolák számára társadalomismeret-kiegészítő tananyagnak.