Close
Hírlevél
Email:

Kép Náray-Szabó Gábor - Elfuserált rendszerváltás

Náray-Szabó Gábor - Elfuserált rendszerváltás

Szerző: Náray-Szabó Gábor
Borító: kartotált
Oldalszám: p.
ISBN: 978-963-662-816-1
Kiadás éve: 2015
Régi ár: 2400 Ft
Ár: 1920 Ft
:

A megújulás egyik legfontosabb feltétele véleményem szerint az, hogy megszabaduljunk a korábban is ható, de a kommunista rendszer négy és fél évtizedében igen hatékonyan erőltetett gondolkodásmódtól. Ennek alapja a zsarolás, a középosztályra jellemző szellemi és anyagi önállóság megtörése, relativizálása. Ahogyan Illyés Gyula írta: „mindenki szem a láncban”. A költő a következményeket is jól látta: „eszmélnél, de eszme csak övé jut eszedbe”. Ahhoz, hogy ebből a zsákutcából kijussunk, valóban a Dahrendorf által jósolt két generációra van szükség. A statikus gondolkodásmód, a hatalom birtokosainak makacs ragaszkodása a fennálló rendszerhez megfojtotta a gondolatot, kiölte a reményt a szovjet elnyomás alatt nyögő tömegekből. Különösen az értelmiségből, mely előtt szinte pimasz kihívásként mutatkozott meg a nyugati demokrácia a maga fogyasztói hedonizmusával és demokratikus berendezkedésével.

Ebben a könyvben a történelmi előzmények összefoglalása után öt esettanulmányt adok közre, melyeket az kapcsol össze, hogy valamennyi történetet kisebb-nagyobb mértékben aktív szereplőként, személyesen is átéltem.

A leírt példák alapján némi magyarázatot kaphatunk arra az elmúlt huszonöt évben oly sokszor ismételt állításra, miszerint a rendszerváltást elfuseráltuk, vagy enyhébben kifejezve: a várakozásaink nem teljesültek be.