Close
Hírlevél
Email:

Kép Jelenczky István - A semmi ágán

Jelenczky István - A semmi ágán

Borítóterv: Tordas és Tsa
Oldalszám: 52 p.
Borító: papírkötés, színes képmellékletekkel
ISBN: 901-600-006-944-3
Kiadás éve: 2004
Régi ár: 1950 Ft
Ár: 1540 Ft
:
Jelenczki munkásságában nagy szerepe van a ciklikusságnak, és az egyes ciklusok közötti átmenetnek: az élet végpontja, ahogy a természetben, az élet kezdete is egyúttal.

Az 1995-ben elkészült "Tabernákulum" sorozat folytatásaként a jelen kiállítás két, az utóbbi nyolc évben készült sorozatot mutatja be: a 1999-es Csillagidő ciklust és az azóta eltelt négy évben elkészült "Semmi ágán" címet viselő sorozat alkotásait. A képek speciális fotómontázs illetve átfestéses technikával készültek.

Jelenczki Csillagidő című ciklusában irodalom és képzőművészet elválaszthatatlan egységként van jelen: Vörösmarty Mihály és József Attila halál témájú versei Jelenczki munkáival folyamatos kölcsönhatásban jelennek meg előttünk. Irodalom és képzőművészet párbeszédéből egy harmadik műfaj születik.
A művész képei egy zárt, fekete, a kiállító tér egészét betöltő "labirintus" rendszerben, a külvilágtól elhatárolt meditációs terekben kerülnek bemutatásra. A látogatók e sötét és zárt folyosókon végigvonulva Hortobágyi László erre az alkalomra szerzett zenéjét hallgatva tekinthetik meg a képeket.

Jelenczki Istvánt legalább annyira ismerhetjük filmjeiről, mint képzőművészeti munkáiról. Otthon meghalni, Úton a halállal, Elvesztünk, Haláljog, Halálkalligráfia című filmjei mellett e kiállítás alkalmával lehetőség nyílik Hagyaték című filmverseinek és a Mészöly Miklós élete utolsó időszakát dokumentáló "és tagjai vagyunk egymásnak" címmel készült portréfilm megtekintésére is. Ezek mellett bemutatásra kerül a 2004-ben elkészült, József Attila teljes életét feldolgozó Az Eszmélet után című film is.