Close
Hírlevél
Email:

Kép Bogár Ildikó: Nyolcszázezer

Bogár Ildikó: Nyolcszázezer

Alcím: Elhallgatott történelem
Interjúk a Gulág túlélőivel
Borítóterv: Őri Kiss István
Borító: papírkötés
Oldalszám: 180 p.
ISBN: 978 963 662 853 6
Kiadás éve: 2016
Régi ár: 2900 Ft
Ár: 2320 Ft
:

Bogár Ildikó

November 25-e a Szovjetunióba elhurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja, mert 1953-ban ezen a napon 1500 politikai elítélt érkezhetett haza Magyarországra.
E kötet interjúalanyai közül heten még életben vannak, velük személyesen beszélgethetett az ifjú riporternő, három túlélőnek azonban már csak az utódjával, gyermekével találkozhatott, hogy szembesüljön a sokáig el nem mondott és el nem mondható sorsukkal.
Fontos, hogy azok a fiatalok és lassan középkorúak, akiknek az iskolában nem volt módjuk a történelmünk elhallgatott fejezeteiről tanulni, még élő tanúktól hallhassanak a XX. század ezen időszakáról.
A szovjet megszállók nemcsak órákat, festményeket és más értékeket hurcoltak el hazánkból, hanem sok ártatlan fiatal életét vagy legszebb éveit is elrabolták. 9-10 vagy még több évnyi kegyetlen rabszolgaság után hazaérkezve, ezek az áldozatok további évtizedekig másodrendű állampolgárai lettek hazájuknak, nélkülözéssel szembenézve, állandó megfigyelés alatt.
A kötet remélt célja, hogy az olvasót további olvasásra sarkallja, hogy kérdéseket tegyen fel, hogy egyre több emberi szem nyíljon ki, hogy az elhallgatott történelem megszólaljon.