Close
Hírlevél
Email:

Kép Virt László: Világszegénység és katolikus társadalmi tanítás

Virt László: Világszegénység és katolikus társadalmi tanítás


Borító: papírkötés
Oldalszám: 124 p.
ISBN: 978-963-662-914-4
Kiadás éve:2017
Régi ár: 2200 Ft
Ár: 1760 Ft
:

A közelmúltban jelentkezett migrációhoz való viszony az európai társadalmakban, és magában a katolikus egyházban is meghasonlást okozott. Ennek jele, hogy egy alakuló helyzetben bármely oldalról abszolút igazságnak szánt kijelentéseket hangoztatnak. Elkerülhetetlennek tűnik az, hogy katolikusként megvizsgáljuk a katolikus társadalmi tanításnak azokat a megnyilvánulásait, amelyek a gyarmati sorból az előző évtizedekben felszabadult népek problémáiról szólnak.

Ehhez - más forrásokat is használva - három szent életű pápának, XXIII. János, VI. Pál és II. János Pál pápáknak a dokumentumait mint lezárt pápai életműveket veszi alapul a szerző. A vizsgált korszak pápai körleveleiből az bontakozik ki, hogy az előrelépéshez két dolog szükséges:

1. Le kell számolni a keresztény, a kereszténynek mondott világra olyannyira jellemző gyakorlati materializmussal.

2.  Le kell számolni a az ideológiákkal, amelyek a mai, a migrációs válsággal terhelt világban is megmutatkoznak. Ideológiák helyett valós problémakezelésre van szükség, és a problémákat ott kell kezelni, ahol az jelentkezik, és a probléma kezelésébe a szegény népeket is be kell vonni. A szubszidiaritás elve valósul meg a szegény és a gazdag népek közös felelősségében.