Close
Hírlevél
Email:

Kép Yves Chiron: A liturgia reformere. Annibale Bugnini

Yves Chiron: A liturgia reformere. Annibale Bugnini


Fordította: Juhász Gábor Tamás
Borítóterv: Őri Kiss István
216 oldal
Borító: papírkötés
ISBN: 978 963 514 134 0
Kiadás éve: 2022
Régi ár: 3500 Ft
Ár: 2800 Ft
:

Bugnini érsek korunk egyháztörténelmének legvitatottabb alakjai közé tartozik. Egyeseknek ő az Egyház történelmében valaha végrehajtott legvakmerőbb és legsikeresebb liturgikus reform megalkotója. Másoknak ő a liturgia kifosztója, az az ember, aki felelős annak meggyalázásáért, és már maga a neve is, Annibale (Hannibál), pusztítása előjelének tűnik.

A probléma nem abban a tényben van, hogy liturgikus reform történt, hanem abban a sokak által megtett kijelentésben rejlik, hogy Bugnini a II. Vatikáni Zsinat Szent Liturgiáról szóló konstitúciója, a Sacrosanctum Concilium meghatalmazását jócskán felülmúlva vezényelte és irányította a liturgikus reformot, s ezzel inkább lényegi szakadást ért el a liturgikus hagyományban, mintsem szerves fejlődést, amint pedig azt a zsinat kívánta.

Yves Chiron jelen munkája, amely most elérhetővé vált hozzáértő angol (s most már magyar) fordításban is, jelentős hozzájárulást tesz ahhoz, hogy Bugnini - az olasz nyelvű világon túl - maga is hozzájáruljon a vitához. Chiron második hozzájárulása az, hogy Bugnini liturgikus reformjának történelmi tényeit nyugodtan és világosan tárja elénk.