Close
Hírlevél
Email:

Kép Bogár László: Egy Bogár naplója 3

Bogár László: Egy Bogár naplója 3

Gondolatok a háttérből
2021. szeptember – 2022. március
Borítóterv: Őri Kiss István
Oldalszám: 266
ISBN: 978-963-514-144-9
Borító: A/5, kartonált
Kiadás éve: 2022
Régi ár: 3400 Ft
Ár: 2720 Ft
:

Minden hatalomnak egyik alapvető dilemmája, hogy mennyire tisztelje a valóságot. Bármilyen különös, a fajlagos költségeket illetően a legdrágább üzemeltetési forma a totális diktatúra. Annál sokkal olcsóbb a valóság leváltása, ami az utóbbi évtizedekben egyre inkább és egyre gyakoribb meghatározója a világnak. Ha már a valóságot a legitimációs minimumig valamennyire tiszteletben kell tartani, akkor a legegyszerűbb minden hatalom számára a valóság leváltása. És a valóságipari műveket megbízva hamis narratívák és az ilyen hamis narratívákat közvetítő médiagépezetek segítségével tetszés szerint legyártatott hamis valóságokban lehet tárolni hatalmas embercsoportokat.
Amikor úgynevezett évértékelőket hallgatunk, nagyjából a következő tanulságot vonhatjuk le. Nem a konkrét személyek az érdekesek, hanem a tematizációs szerkezet, illetve a felhasznált fogalomkészlet, amivel ezek az uralmi reprezentánsok megpróbálják elbeszélni az adott közösség számára a helyzetet és felvázolni a teendőket.
Azt a mulatságos összefüggést azért érdemes kiemelni, hogy bármilyen élet-halál harcot is vív egymással a mindenkori kormánypártot megjelenítő reprezentáns, illetve az ellenzéket megjelenítő személy, egyvalamiben tökéletesen egyetértenek. A mindenkori kormány értelemszerűen minden ilyen értékelésben azt állítja, hogy a dolgok jól állnak, sőt nagyon jól állnak, és azért állnak jól, mert ő kormányoz. A mindenkori ellenzék meg azt mondja, hogy a dolgok nagyon rosszul állnak, és azért állnak ilyen rosszul, mert hát ezek kormányoznak, bezzeg, ha én kormányoznék, mint ahogy fogok is, akkor viszont nagyon jól állnának a dolgok.
Tehát az egymást kizáró részhalmazok esetében a közös rész az, hogy a kormány mindenható: ha én kormányozok, akkor azért kitűnőek a dolgok, mert én kormányzok, ha meg ellenzékben vagyok és mások kormányoznak, akkor azért annyira rosszak a dolgok, mert azok kormányoznak. De valójában mind a kettő azt állítja, hogy a mindenkori kormány mindenható. Ez természetesen nem igaz.