Close
Hírlevél
Email:

Kép Marton Gyula: Mindhalálig tengerész

Marton Gyula: Mindhalálig tengerész

Roediger-Schluga Miklós élete
Borítóterv: Őri Kiss István
Borító: kemény táblás
Oldalszám: 376
ISBN: 978 963 514 147 0
Kiadás éve: 2022

Az Apály utcai könyvesboltunkban személyesen megvásárolható a könyv kedvezménnyel, internetes rendelés nélkül.
Régi ár: 3800 Ft
Ár: 3040 Ft
:

A regény Roediger Schluga Miklósnak, a magyar tengerhajózás mártírjának állít emléket. Fiume híres kikötőparancsnokának fia a családi hagyományt folytatva elvégezte a Haditengerészeti Akadémiát, és lett az Osztrák–Magyar Monarchia tengerésze. Az olvasó az ő történetén keresztül megismerheti a monarchia haditengerészetének szerepét a Nagy Háborúban.

A háború végét sorhajóhadnagyi rangban mint egy aknásznaszád parancsnoka érte meg. Hősünknek a haború elvesztése, vlalamint személyes karrierjének derékba törése miatti fájdalmát valamelyest oldotta a Schluga Mária bárónővel kölcsönösen fellobbant szerelme. Roediger Miklóst a keresztapja, Schluga Albert báró az örökösévé tette, és feljogosította a nevének viselésére is.

Az olvasó tanúja lehet a főhős küzdelmének, amelyet a tengerét elvesztett ország tengerhajózásának újraélesztéséért folytatott. A szállítmányozási szakemberré vált tengerész a Folyam- és Tengerhajózási Rt.-hez került, és egyre feljebb lépett a ranglétrán. Vezetői körökben mint a Duna-tengerhajózás ügyének lelkes szószólóját ismerték. Roediger Schluga Miklós a II. világháborúban is a magyar tulajdonú Duna-tengerjáró hajók megmentéséért dolgozott. A háború befejeztével az amerikai fogságban rekedt hajókat sikeresen hazamentette. Tettét a kommunista hatalom koncepciós perrel „hálálta meg”, 1950-ben koholt vádak alapján kivégezték. 

Termék címkék