Close
Hírlevél
Email:

Kép P. Gábor Mózes: Európa válaszúton

P. Gábor Mózes: Európa válaszúton

(N)EUROLÓGIA
Borítóterv: Őri Kiss István
Borító: kemény táblás
Oldalszám: 334
ISBN: 978 963 514 108 1
Kiadás éve: 2022
Régi ár: 3900 Ft
Ár: 3120 Ft
:

Spengler a nyugati kultúrát találóan faustinak nevezte Goethe öregedő tudósáról, aki csak sátáni segítséggel tudott megfiatalodni és újabb, hiábavaló történelmi kalandokba bocsátkozni. Ezt a halálra ítélt, démonikus civilizációt semmilyen technikával nem lehet megfiatalítani vagy újjászületésre serkenteni.

Amikor 30 évvel ezelőtt belefogtam a nyugati kultúra vizsgálatába, még nem láttam, hogy a legnagyobb mennyiségű anyag leggondosabb földolgozása sem fejeződhet be az európai identitás megnyugtató elemzésével, amelyre jövőt lehetne építeni.

Mai helyzetünket lényegesen kritikusabbnak látom, mint amit Spengler száz éve prognosztizált, hiszen nem látta az atomháború kockázatát, a génmódosítás embertelen kísérletét, az Európába beözönlő idegen tömegeket, a világjárványt és főleg a kihűlő európai kereszténység súlyos összeomlását. Világunk rosszulléte régóta fenyegeti identitásunkat, életösztönünk alapját, de most látjuk világosan, hogy semmit sem ér a fanatikus iszlámmal szemben. Elvilágiasodott papságunk hiteltelenül tesz úgy, mintha mi sem történne, miközben kultúránk már romokban hever, közbeszédünk a médiában is érthetetlen zagyvalékká vagy szitkozódássá torzult. Ennek ellenére érdemes a legfőbb negatívumokat is számba venni, ha pozitívumokat kívánunk menteni vagy „restaurálni” hagyományaink legjobb örökbecsű elemeiből.

Javíthatatlan optimistaként olyan fogódzókat keresek a vihar előtti csöndben, amelyekben meg lehet kapaszkodni és utódaink figyelmébe merem ajánlani.