Close
Hírlevél
Email:

Kép Für Lajos: A FÓRUM

Für Lajos: A FÓRUM

A mozgalom tündöklése. 1988. január – 1990. április
Borítóterv: Őri Kiss István
Oldalszám: 344 p.
Borító: B5, keménytáblás
ISBN: 978-963-514-138-8
Kiadás éve: 2022
Régi ár: 3800 Ft
Ár: 3040 Ft
:

Für Lajos személyesen is végigjárta az utat az MDF születésétől, a demokratikus választásoktól a kormányalakításig és onnan a dicstelen széthullásig. Történész volt, a szakmabeliek között is mindenkor a lehető legnagyobb pontosságra, az állítások dokumentálására törekvő. Ez ennek a visszaemlékezésnek az egyik legnagyobb értéke.


"Az ország és a magyarság sorsáért érzett felelősségtől áthatatva"


Ha leírom vagy kimondom a szót: Lakitelek, bennem nem egy terebélyes alföldi falu, nem a legnemzetibb folyónk, a Tisza képe jelenik meg. Nem a Holt-Tiszára simuló Tőserdő. Nem a futóhomok, a végeláthatatlan szőlők és gyümölcsfaligetek képzete társul a két ősi szavunkból - "lak", "telek" - képződött településnévhez. Lakitelek nekem, és sokaknak hamarosan, mára pedig végérvényesen: fogalom és mítosz lett. Része a magyar mitológiának.

1987. szeptember 27-én Lakiteleken a magyar szellemi élet több mint százötven tagja gyűlt össze. "Az országot megrázó társadalmi-gazdasági válság, a demokrácia, a politikai intézményrendszer elégtelensége, a közerkölcs súlyosbodó gondjai, a kulturális élet, a közoktatás aggasztó tünetei, megmaradásunk gondjai kaptak hangot az eszmecsere során." Az egybegyűltek javasolták "a Magyar Demokrata Fórum létrehozását, amely folyamatos és nyilvános párbeszéd színtere lehetne. (...) Hisszük, hogy a megújhodás erőinek széles körű összefogásával kijuthatunk a válságból." (Részletek a Lakiteleki Nyilatkozatból)

Lakiteleken ezen a napon alakult meg a Magyar Demokrata Fórum.

Für Lajos, aki az MDF egyik alapító tagja volt, négy kötetben tervezte megírni közéleti emlékeit. Az én történelmem-nek nevezett emlékkötet-sorozatból mára kettő, A varsói szerződés végnapjai magyar szemmel (Kairosz Kiadó, 2003) és a Fölrepülni rajban. Utak a Fórumba (Püski Kiadó, 2007) már megjelent. Az MDF-ről szóló Sikerek és szakadások. Utak a (széthulló) Fórumból tervezett című, eredeti dokumentumokra épült harmadik kötet azonban már csak félig készült el. A negyedik kötetet Katonák közt a közvitéz címmel honvédelmi minisztersége négy évének emlékére szerette volna megírni.