Close
Hírlevél
Email:

Kép Kovács Eszter: Cseh és szlovák verses emlékek

Kovács Eszter: Cseh és szlovák verses emlékek

a régi magyarországi nyomtatványokban (17. század)
Kiadó: Szent Adalbert Alapítvány
Méret A/5
terjedelem: 442 oldal
ISBN 978-963-89709-7-8
A kiadás éve: 2022
Régi ár: 4500 Ft
Ár: 3600 Ft
:

A magyar tudományosság 1877 óta tartja feladatának a régi magyar verses emlékek összegyűjtését. Nem lehet azonban teljes ez az áttekintés, amíg az országban járatos más nyelveken született költészetről nem állnak rendelkezésre hasonlóan alapos adattárak. Elsősorban a latin, a német és a biblikus cseh/szlovák nyelv jön itt szóba. Ez utóbbit emeltük most ki, és ebből is egyelőre csak a nyomtatott anyagot. A külföldön alkotó, vagy műveiket ott biblikus cseh nyelven megjelentető hazai szerzők műveit sem szerepeltetjük ebben a kötetben.

Tarján Bence a Régi Magyarországi Nyomtatványokból kiindulva elkezdte gyűjteni a biblikus cseh és szlovák verseket, de munkája befejezetlen maradt. Csehországban és Szlovákiában is születtek részeredmények. Az elmúlt évekből kiemelkedő Jan Malura A fehérhegyi csata utáni exulánsok énekei című könyve, amely módszertani szempontból irányadó.

Jelen repertóriumban az 1701 előtt, Magyarországon nyomtatásban megjelent biblikus cseh vagy szlovák nyelvű verseket gyűjtöttük össze, a teljesség igényével. Ezek között vannak autentikus szlovák, cseh vagy ún. biblikus cseh nyelvűek, hazai és külföldi szerzők művei, eredeti alkotások, fordítások és átvételek. Műfajilag szintén sokfélék, többségük liturgikus vagy magánáhítati ének, verses imádság, de vannak köszöntőversek, gyászversek, tanító versek, sőt rövid verses drámák is.

Külön köszönet Käfer Istvánnak, akitől ezen gyűjtemény ötlete származik, és aki ezt a kutatást Tarján Bencével elkezdte.

Termék címkék