Close
Hírlevél
Email:

Kép Nyirő József: Arénába űzve

Nyirő József: Arénába űzve

Borítóterv: Kissík Grafikai Stúdió
Oldalszám: 525 p.
Borító: keménytábla, védőborítóval
ISBN: 978 963 662 050 9
Kiadás éve: 2007
Régi ár: 3500 Ft
Ár: 2800 Ft
:

Nyirő József

" Nagy, igaz sikerre számíthat Nyirő Józsefnek, a kiváló erdélyi írónak új könyve, amely szintén ehhez a műfajhoz tartozik. Memoárszerűen mondja el saját élményeit az író, aki pályája kezdetén pap volt. Ez a könyv úgy mondja el egy pap viharos, megrázó külső és belső élményeit, mint Remarque a katonáét, vagy Munthe az orvosét.
És mint ahogy Remarque sokkal több, mint egyszerű katona, Munthe sokkal több, mint kitűnő orvos, úgy Nyirő József is sokkal több, mint egy fiatal pap, aki elvégezte a szemináriumot, plébános volt a nép között, végig kínlódta a háborút és az összeomlás szörnyű éveit, és végül is lelkiismereti és egyéb okokból letette a reverendát. Nyirő József sokkal több ennél: ragyogó író, igazi költő, akinek rengeteg a mondanivalója, és szuggesztív erővel mondja is el.
Egy nagy, növekvő lelki válság története az egész könyv, amelynek egyes részei nyers, keserű realitásukkal felejthetetlenek. Különösen megkapóak azok a fejezetek, amelyek a amelyek a háborús élményekről szólnak. A pap és az igaz ember lelkiismerete lázadozik itt a háború ellen, mint ahogy más helyeken a szociális igazságtalanságok elleni tiltakozásra kényszeríti ez a lelkiismeretét. Őszinték és izgalmasak ezek a vallomások, amelyeken keresztül meglátjuk egy kor keresztmetszetét. "